Home > Food > Keropok Lekor

Keropok Lekor

null
Keropok Lekor memang terkenal sebagai makanan di pantai timur Malaysia terutamanya di Terengganu.Keropok ini dibuat daripada Isi ikan dicampur dengan sagu dan sedikit garam.Adunan ini akan digaul dan digentel sebelum direbus dalam air panas.

Biasanya keropok lekor buleh sahaja dimakan selepas direbus dengan menggunakan sos pencicahnya sendiri.Tetapi jika digoreng keropok lekor lebih enak dan ranggup.Daripada keropok lekor ini ia buleh dijadikan keropok keping,dimana ia dihiris nipis-nipis sebelum dikeringkan.Ia akan mengembang apabila digoreng.

null

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: