Home > Food > Keropok Keping

Keropok Keping

null

Selain daripada keropok lekor,salah satu lagi produk yang dihasilkan daripada ikan ialah keropok keping.Keropok keping adalah hasil daripada keropok lekor yang dihiris nipis dan dijemur sehingga kering.

null

Keropok ini tahan berbulan-bulan sekiranya disimpan dengan betul.Keropok keping ini perlu disimpan di tempat yang kering dan mempunyai edaran udara yang baik.Keropok keping juga dielakkan disimpan di tempat yang mempunyai bahan yang berbau kuat , bagi mengelakkan ia menyerap bau tersebut.

null

Keropok Kering yang berperisa sotong dan udang turut juga dihasilkan, dimana isi ikan akan dicampur bersama isi sotong atau udang untuk menghasilkan keropok.Keropok keping tidak dapat dimakan secara mentah berbeza dengan keropok lekor kerana ia keras dan liat,cara menyediakannya ialah dengan mengorengnya dahulu sebelum dihidangkan.Keropok ini amat enak dimakan dengan sos cili.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: