Home > Food > laksa Terengganu

laksa Terengganu

null

Laksa Terengganu merupakan antara makanan berkuah yang popular di Terengganu.Kebiasaannya laksa terengganudihidangkan bersama dengan 2 jenis kuah,iaitu  iaitu kuah masak dan kuah mentah. Kuah mentah biasanya tidaktahan lama dan perlu dibuat hanya apabila hendak di hidangkan.

null

Kuah mentah biasanya dibuat dengan menggunakan santan yang dicampur dengan air panas sahaja tanpa dimasak, dan dicampurkan dengan lada hitam, bawang dan isi ikan. Kuah masak pula disediakan dengan rempah dan hampir sama dengan kuah laksa Johor, tetapi lebih kuning.
Categories: Food Tags: , , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: